Blogg

Karbohydrater

Det har vært mye snakk om karbohydrater i media de siste årene, og mange har ment og mener fortsatt at vi bør redusere inntaket av karbohydrater og øke inntaket av fett og proteiner.

Hvis det virkelig er så ille med karbohydrater, hvordan kan det da ha seg at helsemyndighetene anbefaler at 45-60 energiprosent skal komme fra karbohydrater? Jeg trodde helsemyndighetene var til å hjelpe oss å oppnå best mulig helse, kanskje jeg har misforstått, kanskje det er motsatt!

Fra spøk til revolver. Ja, jeg vet at sukker i store mengder kan være helsefarlig, men kom ikke her å si at karbohydrater er farlig. Det blir som å si at fett er farlig og det er vel heller ikke helt riktig. Fett er en bestanddel i kroppen, og kroppen bruker karbohydrater som drivstoff. Vis meg et menneske som lever uten fett og karbohydrater så skal jeg vise deg en gris som flyr.

Når det gjelder enkle karbohydrater, populært kalt ”raske” karbohydrater bør ikke inntaket overstige 10 energiprosent. Det er som regel denne gruppen karbohydrater det refereres til når folk sier at karbohydrater er fienden og roten til alt vondt i verden. Som alle vet finnes enkle karbohydrater i brus, hvitt brød, godteri, sukker, honning også videre. Vi vet at vi skal holde oss unna, men gjør vi det?

Komplekse karbohydrater, også kalt ”trege” karbohydrater er karbohydratene staten anbefaler oss og spise mest av. De finner du i knekkebrød, helkorn, grove meltyper, havre, grønnsaker, bønner, linser, poteter og fullkornsvarianter av pasta, ris og lefser. Komplekse karbohydrater bidrar til å holde blodsukkeret jevnt fordi opptaket går over lengre tid. En annen veldig god grunn til å spise komplekse karbohydrater er at råvarene vi finner dem i er rike på viktige næringsstoffer som kostfiber, vitaminer og mineraler. I tillegg til å være sunne er komplekse karbohydrater generelt sett billigere enn både fett og proteiner.

Det er ikke behov for friske mennesker å unngå karbohydrater, men inntaket av enkle karbohydrater bør holdes til ett minimum.

Illustrasjon: Wikipedia

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply