Blogg

Fire typer olje

Jeg bruker stort sett to typer olje når jeg lager mat, olivenolje og rapsolje. Av disse bruker jeg igjen to varianter, en med høykvalitet og en av middels kvalitet. Med andre ord så bruker jeg fire forskjellige oljer men av to typer.

Dauro
Høykvalitets olivenolje:
Gode olivenoljer kan utgjøre en utrolig forskjell og er absolutt verdt investeringen. Som jeg nevner i mange av oppskriftene bruker jeg Dauro olivenolje. Det er en spansk prisvinnende olje som egner seg veldig godt til salater og som dressing. Det finnes selvsagt andre gode oljer men dette er min favoritt. Dauro selges på blant annet Centra og Gastronaut.no. Oljer av denne typen bør ikke varmebehandles mye.

Middels god olivenolje:
Det er ikke alltid det er nødvendig med den beste oljen. Ved varmebehandling som steking lønner det seg å bruke en billigere variant. Avhengig av råvaren og temperaturen den krever bruker jeg enten en middels god olivenolje eller rapsolje som Odelia. For eksempel til Ovnsbakt aubergine eller andre ovnsbakte grønnsaker holder det lenge med en middels god olivenolje.

 

Høykvalitets rapsolje:
Rapsolje blir ofte trukket fram som den sunneste av de nøytrale oljene grunnet sitt høye innhold av enumettet fett. Jeg bruker norskproduserte Odelia til steking og baking der jeg ønsker en nøytral smak.

Middels god rapsolje:
Denne oljen bruker jeg kun til sous vide. Får å oppnå best mulig resultat med kjøtt eller fisk er det nødvendig med olje i vakuumposen. Man unngår da at råvaren “vrir” seg og oljen samler også opp albuminet som pipler utved varmebehandling over 42 grader.

Foto:  DAURO producción, Odelia og Fredrik Lyhne

 

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply