Alle oppskrifter Brød & andre bakverk

Saftig grovbrød med solsikkekjerner

Jeg skal ærlig inrømme at jeg er ingen baker og vet heller lite om prosessene som foregår inni en gjærdeig. Min erfaring er at lys gjærbakst som loff og focaccia er relativt enkelt med en god oppskrift, men når det gjelder grovere brød blir det plutselig andre boller…

Heldigvis fikk jeg et par tips av en kollega og etter at jeg fulgte rådene har brødene mine blitt betraktelig bedre. Det første er å kjøre deigen seig som tyggis. Det vil også si at deigen må være relativt bløt. Når det er gjort skal deigen hvile en time før gjær og salt blandes i. Så skal deigen heves i eltebollen og etterheves i en form før steking.

Metoden gir saftige og luftige brød som de man får kjøpt hos baker’n. Når jeg endelig fant min oppskrift har jeg helt sluttet å kjøpe brød på butikken og lager heller grove, sunne og smakfulle brød selv.

Oppskriften passer til en 1,3 liters form og gir et brød.

Ingredienser
300 g Fibra fullkornshvetemel
50 g solsikkekjerner
25 g havregryn
25 g linfrø
100 g hvetemel
3,7 dl kaldt vann
10 g gjær
1 ts salt

Legg solsikkekjerner, havregryn og linfrø i 3,7 dl vann i minst 30 minutter, gjerne over natten.
Ha Fibramel, hvetemel og frø i en eltebolle.
Kjør på sakte fart til deigen samler seg.
Kjør på middels hastighet i 7 minutter til deigen blir seig/tyggis (se bilde 2 nedenfor).
Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle og la den hvile i minst 1 time.
Tilsett gjær og salt og kjør på middels hastighet i 3 minutter.
La deigen heve i 2-3 timer.
Ha deigen i form og hev til dobbel størrelse, ca 1,5 time.
Stek i 10 minutter på 250 grader. *
Sett deretter ovnen på 150 grader og stek i ytterligere 20 minutter.
Ta brødet ut av formen og avkjøl minst 30 minutter på rist.
Finn fram ditt yndlingspålegg og server!

* Tips til bedre skorpe:
Forvarm ovnen til 250 grader med et stekebrett nederst.
Hell på en 1 dl vann når brødet settes inn i ovnen.
Vannet fordamper når det treffer det varme brettet og gir en mye bedre skorpe på brødet.
g.brød_10g.brød_10-2 g.brød_10-3 g.brød_10-4 g.brød_10-5 g.brød_10-6 g.brød_10-7 g.brød_10-8

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply