Blogg

Matfoto 1

Her er et eksempel på en enkel setup til matfoto.

Til bildet nederst i artikkelen brukte jeg Panasonic GH3 og den fantastiske 35-100mm f/2.8 zoomen på brennvidde 66mm. Blenderåpningen var satt til f/5.6 og lukkerhastigheten ⅛ sekund. For å minimere kamerarystelser brukte jeg 10 sekunders timer. Jeg kunne selvsagt styrt kamera via Wifi men jeg har kranglet med telefonen den siste månedene pga dysfunkjsonell KitKat oppdatering.

Til belysning brukte jeg et 30 cm x 30 cm (1×1) LED-panel med ¼ minus grønn filter. Kort fortalt korrigerer filteret fargefeil slik at lyset fra lampen blir nøytralt. Det resulterer i naturlige farger som gir mindre etterarbeid.

Lyskilden er plassert til slik at den lyser opp motivet skrått fra siden. Jeg brukte en hvit skumplate til å reflektere lyset tilbake på motivet slik at vi får en mildere og mer behagelig skygge.

Prinsippet er det samme enten du bruker blitz eller LED. Jeg foretrekker LED blant annet fordi jeg kan se hvordan bildet blir før jeg trykker på lukkerknappen.

Hvitbalansen er stilt inn med et gråkort og eksponering er satt ved multi metering på kamera. Fokusering er gjort manuelt med touch-focus. Det vil si at jeg trykker på skjermen og velger hvor fokus skal ligge og justerer fokusringen til bildet blir skarpt.

Bildet er lett justert i Lightroom 4. Jeg har lagt til en vignette og økt highlights, økt whites og redusert blacks for å skape mer kontrast. Farger og eksponering er ikke justert, mens hvitbalansen er justert opp 100K. Til slutt har jeg gjort bildet litt skarpere.

Utstyr:
Panasonic GH3
Panasonic 35-100mm f/2.8
Fotodiox 1×1 LED
1/4 minus green Lee filter
Gråkort
Benro stativ
Hvit skumplate

Oppskriften finner du her.
linser_wp_1

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply