Alle oppskrifter Brød & andre bakverk Video

Eltefritt grovbrød med solsikkekjerner og linfrø

Jeg har fått noen tilbakemeldinger på at den forrige brødoppskriften var litt for komplisert, så nå har jeg prøvd å lage en oppskrift som er mye enklere. Det er en eltefri oppskrift basert på Saftig grovbrød med solsikkekjerner.

Selve formeprosessen ser kanskje litt vanskelig ut, men det er faktisk ganske enkelt når man først kommer i gang. Så lenge man ikke slår luften ut av deigen hever brødet bra i ovnen uansett. Jeg har prøvd å forklare prosessen med ord, men vil absolutt anbefale å se videoen først!

Hovedpoenget med formeprosessen er å samle deigen fra flytende til relativt fast form slik at brødet stekes jevnt og får et fint utseende. Det går også ann å ha deigen rett opp i en smurt form. Da pleier jeg å ta litt vann på fingrene (slik at deigen ikke klebrer) og presse deigen forsiktig utover i formen.

Ingredienser
500 g vann
300 g sammalt fin hvete
250 g hvetemel
25 g linfrø
25 g solsikkekjerner
7 g salt
3 g tørrgjær

Fremgangsmåte
Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt sammen med en sleiv.
Dekk med et kjøkkenhåndkle eller plast.
Hev over natten på kjøkkenbenken.

Strø litt mel utover kjøkkenbenken eller en stor trefjøl.
Skrap deigen ut av bollen med en deigskrape.
Strø over litt mel.
Brett den ene siden over midten av deigen og brett den andre siden over der igjen.
Snu 90 grader og strekk forsiktig ut deigen på hver siden og brett endene over igjen.
Gjenta prosessen 4-5 ganger til du merker at deigen holder seg litt mer samlet i stedet for å flyte utover kjøkkenbenken…

Press deigen forsiktig bortover langs kjøkkenbenken med deigskrapen slik at overflaten på deigen strekkes.
Ta imot med den andre hånden og gjenta prosessen til deigen får en fin form.
Strø over litt mel dersom deigen er for klissete.
Ha så deigen over i en smurt form.
La deigen hvile i 1 time.

Sett et bakebrett nederst i ovnen og forvarm ovnen til 250 grader.
Sett brødet inn på rist midt i ovnen og hell 1-2 dl vann på stekebrettet.
Stek på 250 grader i 20 minutter.
Senk temperaturen til 180 grader og stek i ytterligere 40 minutter.
Ta ut brødet og avkjøl på rist i minst 30 minutter, gjerne 1 time.
Finn fram ditt yndlingspålegg og server!

Sjekk ut youtube-kanalen min FredrikLyhne for flere oppskrifter 🙂

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply